Медицина: Допомога? Заробіток? Формальність?

Завжди страшно, коли смерть забирає молодих. Подвійно важко, коли з дому іде щаслива, ЗДОРОВА, молода жінка, щоб прийти вдвох, а назад не приходить ніхто...
Вона так чекала тієї дитинки… Вісім років чекала. Розійшлася з чоловіком, так і не народивши дитини. Через кілька років зустріла Його. Простого  сільського хлопця, який «зробив себе сам». Чоловік. Справжній. Виїхав до Франції, заробив грошей, купив трикімнатну квартиру в обласному центрі. Привів у своє гніздо ЇЇ. Вона завагітніла, майже одразу. Гладила себе по животі і усміхалася...
— В мене буде багато дітей. Я ще хочу дівчинку...
Він возив ЇЇ в Люрд і Версаль, Вона усміхалася...
Пішла в роддом (як ця установа правильно називається?). В 3 ночі відійшли води. О 6 Вона була в свого лікаря:
— Я їду у відрядження, не маю часу, ви родитимете на черговій зміні.
На черговій то й на черговій:
— Чого ви тут ходите? Ідіть поспіть, жінки мають родити вночі.
Вночі, то й вночі. Лікарі краще знають. Щось там дали, щось вкололи. Сон. Вечір. Інша зміна:
Не надоїдайте! То й що, що у вас води відійшли? По новому протоколу до 24 годин стимулювати не треба, йдіть спіть. Будете ранком родити.
А в неї уже починала підійматися температура. Прийшла ще одна зміна (!). Вона родила. З температурою 39,5.
30 годин після того, як відійшли води. Дитинку одразу забрали в реанімацію, бо вона не дихала. Він там досі лежить, маленький Василько, що народився 14.01.2011.
А її все переводили з відділу в відділ, поки не потрапила вже в реанімацію. Лікарі-реаніматологи робили все і навіть більше, ніж все, але було пізно, надто пізно...
Сонце, мороз, вітер. ЙОГО сльози на ЇЇ холодне чоло.
Вічная пам'ять...
І відчуття дикого абсурду. Не так має бути, не так...

13 коментарів

Ірина Голуб
жахливо. просто жахливо.
мені дійсно страшно іти в лікарню. особливо після того, як я поспостерігала за своїми колишніми однокласниками. одна мала поступати на філфак (зарубіжна література). готувалася, на курси ходила. за тиждень до початку вступної кампанії передумала і пішла у медуніверситет. бо «вчитель — то не професія». інший хотів бути істориком. історія схожа… пішов у мед. на щастя, через півроку вигнали…
і скільки ж їх є, таких-от лікарів… страшно…
Ірина Голуб
а роддом — пологовий будинок, здається…
Лілія Шутяк
Так, з тими лікарями-просто жах! Страшно потрапити в лікарню, страшно захворіти. До незнайомих лікарів не піду ні за які гроші!
Ігор Прокопюк
Будьми Людьми. Даруймо любов. Вірмо у себе, інших, наших-інших. Даваймо. Берімо. Дякуймо.
Галина Дичковська
Мені хотілося, щоб відгукнулися лікарі, які серед нас є (може є?). Цей випадок висвітлив якісь дві дуже різні «касти» лікарів. Касту байдужих функціонерів, і касту святих професіоналів (не знайшла іншого визначення).
В нашій медицині є така всеохопна тенденція, що «больной» — то ніщо. Є симптом, процес, хвороба, лікування. От тільки хворого десь нема.
Я розумію, що інколи завантаженість роботою і надмірна нервозність наших хворих можуть спонукати до формальності і байдужості.
Є такий вислів «тіло без душі», якщо медицина втрачає людяність, вона і стає «тілом без душі». Може лікувати, але дати здоровя — не може.Концептуально — не може.
Галина Дичковська
Василько також помер. 8.02.2011.
Діти хочуть приходити в світ, де їх чекають.
Галина Єреміца
Дуже шкода матір та дитину. І це лікарі? Це вбивці! Хто понесе за це відповідальність??? Тому що дуже важливо, щоб такі випадки ніколи не повторювалися.
Галина Дичковська
Обережно! Лікарі-вбивці! Міський роддом
27 січ. 2011… Обережно! Лікарі-вбивці! Міський роддом… Христина кожного дня там. та й татко і решта родичів.…
mamka.info/index.php?topic=2553.90 — Кеш
Інформацію, яку кілька разів виставляла рідна сестра покійної, погодинно описуючи те, що відбулося, регулярно «чистять» модератори.
Галина Дичковська
Галицький коресподент №12 (291) 24 березня 2011р.
gk-press.if.ua/node/4363
Смерть за протоколом
29 січня в Івано-Франківську незадовго після пологів померла молода жінка. Ярині Томашівській було всього 30 років. Її син пережив маму всього на декілька днів.
Анастасія Сімашова
Жах… Медицина в Україні — це суцільний нарив. Насправді я теж боюсь ходити до лікарів — ні лікуватися, ні брати інтерв'ю. Здається, презирають і пацієнтів, і голос того ж народу — пресу. Замість того, щоб допомагати людям(клятву ж давали!), вони чомусь упевнені, що роблять якусь послугу. Державна медицина вижила себе. Але платна — ще гірше зло. Адже націлена лише на гроші, а не на лікування. Відколи моїм двом подругам від безпліддя виписали експериментальні ліки, що заборонені у цілому світі, — як можна вірити їм?!
Віра Перун
матеріал сильний. аж мурашки по шкірі пробігли…
а з медициною шо поробиш… її саму треба лікувати: засунути в реанімацію і електрошоком торсати…
Святослав Вишинський
У блозі Ірени Карпи більш міфологічно дивляться «Три лікарняні історії». Оповідку про лікарського сина в різних народних варіантах переказували і в Чернівцях, локалізуючи зокрема по вул. Фастівський. Народна жага до справедливості починає складати новий казковий епос — переказуючи, доповнюючи, переносячи місце подій щораз у нове місто — і щоразу з не меншою вірою в правосуддя і «доброго царя», що всіх розсудить і покарає злостивих.
Галина Дичковська
І я оповідку про лікарського сина чула, правда, з локалізацією у… Снятині.
Міфи зазвичай виявляють неусвіомлені чи нереалізовані прагнення. В даному випадку: як мій син помер через твою байдужість, то хай і твій помре… через ТВОЮ байдужість…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте