Я можу помилятися... Дай Бог, щоб так

Параноїдальні роздуми, які можуть бути зовсім не параноєю.
Що церква — це велика політика, відомо давно. Церква навіть побудована на кшталт армії. Та і політики не проти використати церкву у своїх, так часто зовсім не Божих цілях.
Чим більше і чим ретельніше переконують мене в тому, що відставка Л.Гузара — то його добровільне бажання, тим більше в мене закрадається підозра, що його сліпота особливо загострилась, коли він побачив нижче наведене фото (http://www.purepeople.ru/media/papa-rimskij_m9434 — Папа Римский Бенедикт XVI и Патриарх Кирилл)
Сам Верховний Архієрей визнає, що: «священників Київського патріархату намагаються переманити… Наша церква також має свої клопоти – наших священиків заохочують правоохоронні органи співпрацювати з ними» (http://www.unian.net/ukr/news/news-420766.html). Що підштовхує до думки: такі спроби ведуться не тільки на рівні священників...
От під таким кутом зору моя параноїдальна версія:
Л.Гузар виконує вказівку Ватикану стосовно самозречення від уряду. Будучи по натурі спокійним і послушним, він просто не може поступити інакше. Ця вказівка — закономірний наслідок таємних домовленостей між Москвою і Ватиканом, де обмінною картою є УГКЦ. Давно відомо, що ні І, ні ІІІ Рим не в захваті від існування цієї церкви. Обіцянка побудувати в Москві чи Петербурзі кілька костелів обмінюється на таку ж обіцянку нівелювати УГКЦ, поступово переводячи її вірних в католицизм, що, в принципі, співпадає з бажаннями багатьох ревних католиків.
Стратегічна мрія Ватикану, підкріплена польським лоббі — можливість просунутися на схід "істинному" католицизму. УГКЦ поступово і ретельно надається статус УКЦ (такі тенденції давно спостерігаються), що згодом має привести до повного зникнення греко-католицького компоненту на користь католицького.
Стратегічна мрія Москви — відновлення повного домінування на «канонічних територіях» (тобто тих, що були у складі Російської імперії). Для цього просто необхідним є зникнення УГКЦ як дивовижного православного феномену, що не має юридичного підпорядкування Москві. Тому є вигідною католизація УГКЦ, так як це приведе до розколу в самій УГКЦ та відходу великої частини вірних в українське православ*я. Яке, будучи неканонічним, рано чи пізно поглинеться «канонічною» Москвою.
Дай, Боже, помилитися...
 

4 коментарі

Роман Жахів
Люди планують, а Бог провадить.
Галина Дичковська
Так, Романе. Дивна тканина Божого замислу часто обертається несподіваною стороною. Врешті, це черговий шанс почати/продовжити розуміння необхідності власної стратегічної церковної політики.
Альберт Комарі
Навряд чи хтось зважиться на такий крок, враховуючи кількість греко-католиків у західних областях України. А РПЦ ніколи не піде на домовленості з Ватиканом — надто багато непримиримості та агресивності в ній.
Галина Дичковська
Кілька мільйонів в масштабах геополітики, не так уже й багато. В 1944 — зважилися, хоч вірних було куди більше. А домовленість двох імперій, попри взаємну агресивність — не таке уже й рідкісне явище.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте