Психотерапевт Тетяна Калашник, вихід з Лабіринту

 
kalashnik.odessa.net/
Складності є в житті кожної людини. Інколи вони великі. Інколи навіть надмірні. Втямивши в якийсь момент, що складнощі мого життя — не результат долі, не свавілля божої волі, не збіг зовнішніх обставин, а закономірний наслідок моїх дій, я почала шукати виходу із лабіринту, в який сама себе колись загнала.

Лабіринт — справа складна. Там ще й Мінотаври бігають періодично, та все норовлять загнати тебе подалі від виходу. Отак шукаючи виходу з лабіринту я попала якось на психотерапевтично-навчальну групу Тані Калашник. День 1. Дивлюсь на Таню і розумію, що мені хочеться розказати їй ПРАВДУ. А правда важка, колюча…
-         Ты готова рассказать самую страшную историю своей жизни?
Таня кидає мені нитку, що може вивести мене з лабіринту, але я не маю сил її підняти. Мінотавр важко дихає мені в лице. Ще крок до нитки і розтопче… Хитаю головою на знак заперечення. Таня ніби й не чекала іншої відповіді, залишила нитку і пішла далі. Кидає нитки, всім і кожному. Тільки чогось коло кожної нитки стоїть Мінотавр, не Танин, а наш, кожного з нас. Щоб взяти нитку, треба пройти повз пащеку Мінотавра. Страшно. Таня мене не жаліє. В ній нема і краплини жалості. Нікого не жаліє. Не просить, не переконує. Мінотавр і нитка. Рішай сам, дій сам. Хтось ховається назад в лабіринт, хтось вичікує, а хтось наважується...
-         Тань, я хочу…
На одне тільки моє звернення мені летить ще одна нитка, друга третя, четверта… Беру другу і починаю йти, помаленьку, а потім все швидше і швидше. Мінотавр. Не заважай, відчепися. Змалів, зуби повипадали, як старий облізлий собака, ще меншає, вже як щур, втік кудись в лабіринт. Біжу. САМА! Вже й забула про Таню. Ні, ось вона, стоїть на виході з лабіринту і сміється.
День 3.
Я, усміхаючись:
-         Тань, я вже можу розказати найстрашнішу історію свого життя:).
-         А надо?
Таня сміється до мене чи то просто сміється і я сміюся, і та історія стає вже не важлива. Важливий тільки сміх і Сонце, таке яскраве після Лабіринту.  

А ось невелика казочка безпосередньо від Тані:

СКАЗКА — ЛОЖЬ, ДА В НЕЙ НАМЕК

    В некотором царстве, в некотором государстве жили, были Трамвай и  НЛО.  Они очень любили друг  друга.  Т р а м в а й,  к а к  е м у  и полага е т с я.,  м е д л е н н о  и  надежно двигался по рельсам, останавливаясь на светофорах и трамвайных остановках. Его путь рационален, полезен, понятен. НЛО  такая субстанция, которая может мгновенно перемещаться  с огромной скоростью, охватывая своим взором колоссальные просторы  и расстояния. То, что Трамвай, двигаясь по рельсам, не сможет увидеть никогда, НЛО видела целостно, сразу, издалека, сверху, задолго до… И  когда возникали размолвки в этой семье, Трамвай начинал громче стучать по рельсам, хлопать дверями, пронзительно свистеть, стремясь отвязаться  от проводов и  соскочить   с намеченного пути.  НЛО терпеливо наблюдала за ним сверху, быстро двигаясь в небесном  пространстве в разные стороны, изучая всю картину с большой высоты, видя ситуацию целостно и объемно. Она изредка своим свечением подавала сигналы Трамваю,  поддерживая его своим присутствием. И когда уставший от бега по кругу Трамвай,  наконец, замечал сигналы НЛО, ему удавалось  найти новые пути, где рельсы надежнее, светофоры исправнее  и  «жизнь налаживается».    Сказка — ложь, да в ней намек. И не совсем  на то, о чем вы  подумали. В своей, женской, логике я рассказала вам о рациональном (мужском) и интуитивном (женском) мышлении. Внутри каждого из нас есть свой Трамвай, своя НЛО. И тот, и другой вид психологического  транспорта ценен и полезен. Важно  как, когда, с кем и зачем мы их используем! Каждый сам себе Трамвай и сама себе НЛО! Выбор и ответственность за  «способ передвижения»  в жизни — ваше право.   
 

2 коментарі

Андрій Круглашов
Я також стараюся прислухатися до інтуіції. Мені вона дає навіть більше за раціональність
Надія Григоренко
Хм.
Моя мама теж психотерапевт, тільки сфера у неї зовсім інша. Вона не лікує особисте чи ще щось там, а працює тільки із певними видами залежностей.
Гарне порівняння — про лабіринт, мінотавра і нитки допомоги. Щойно провела паралелі із роботою мами.
А вона ж працює так само! Я маю на увазі, принцип той же.
Обов'язковою умовою лікування є бажання хворого лікуватися. Навіть якщо воно слабке, але є — шанс є. Якщо людина не хоче лікуватися ні за які шиши, мама не може їй допомогти. Бо що таке допомога насильно?
Принцип виглядає так, що воля людини лікуватися недостатня, щоб людина сама вилікувалася, і тоді мама протягає їй руку допомоги чи щось таке. Порівняння з нитками дуже вдале.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте