Не здійснений і вже нездійснЕнний діалог на фоні самашедших записок. Історія 5, Феник Богдан

Початок тут: h-dychkovska.vkursi.com/3102.html, h-dychkovska.vkursi.com/3153.html
«Важко належати до такого народу. Націю запрограмували на безвихідь». Л. Костенко, З. У.С., сторінка 27.

Богдан Феник, 15.03.1929-15.03.1991.
Я прожила поруч з цією людиною добрячий шмат свого дитячого і дорослого свідомого життя і… ЩО я знаю про нього? 
Майже нічого. І спитати вже ні в кого... 
Народився в Перемишлі (зараз територія Польщі) в родині муляра-будівельника. Закінчив гімназію, можливо ще якісь вчительські курси, бо пізніше в Самборі працював вчителем біології, та часто нам проводив «домашні уроки» з ботаніки, зоології та анатомії. Був членом мельниківської ОУН. В 1943? (1944?) служив в дивізії «Галичина». Відступив разом з німцями і попав в охорону Люфтваффе, в Мюнхені. Пережив американські «коврові» бомбардування. Розказував, що бомбардувальники йшли великими групами, 5-15 літаків і залишали після себе навіть не руїни — купи каміння. Виживали тільки ті квартали, де були госпіталі. На подвір'ї розстеляли величезні простирадла з червоним хрестом, туди не впала жодна бомба. 
«А на загал, — казав вуйко Богдан, — американці воюють технікою. Літаки, артилерія, аж тоді йде піхота. Але не дай Бог, якийсь німак десь озветься, та ще з кулеметом. Це знову кілька годин артилерії. І коли вже зовсім тихо, посувається успішна атака».   
Ці оповідки я завжди згадувала, як гортала підручники з історії, де на діаграмах відображали втрати Німеччини, СРСР та Америки у Другій світовій. Німеччина втратила найбільше грошей, Америка — техніки, СРСР — людей.  Дивним чином радянські підручники не приховували цеї інформації. Мабуть хотілося підкреслити власну трагічність. А на фоні оповідань вуйка Богдана проступала трохи інша правда тих страшних діаграм...
Втрачають те, чого не шкода...

4 коментарі

Максим Пансик
Люди — це ресурс, такий самий як деревина, вугілля, нафта і інші. Ресурс здатний до швидкого самовідтворення. Тому дорожити ним або жаліти його — непрактично. Сповідники такої жорстокої ідеології і в наш час перебувають при владі. Проблема в тому, що вони також здатні до "ідеологічного самовідтворення". Йдучи, вони часто залишають при владі своїх вірних послідовників.
Галина Дичковська
Люди — це очі Бога в наш світ. І то страшно, коли вони самі про це забувають.
Галина Дичковська
Люди — очі Бога в наш світ. А ресурсом стають, коли забувають…
Галина Дичковська
Ой, ля. Зніміть другий коментар, чомусь не показувало перший, то я повторила, думала, що не відправлено(((
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте