На Сходах, 10 липня

Вчора Мишко прислав смс: «Що там на сходах? Їхати? Треба?» Смс-відповідь: «Тут серце».
Сьогодні ранком Михайло в Києві, іду його зустрічати і знайомити зі «сходами». Тішуся страшенно, що, хоч мені сьогодні від’їжджати, тут залишиться мій учень, а значить матиму далі добрий зв’язок з цим чудовим і навіть винятковим місцем.

В мене сотні чи й тисячі студентів, але моїх учнів серед них небагато. Може який десяток. Ця система навчання руйнує інститут вчительства-учнівства, є тільки якісь формальні викладацько/засвоюючі функції. Тому ті, яким можна передати те, що тільки й власне варте передавання, — то Божа благодать. Щаслива, що її маю. Із Мишком ми «на ти», то теж ознака моїх учнів, з ними всіма я «на ти», а з студентами — «на Ви». Отака цікавинка. 

15.00 Дискусійний клуб «Що руйнує і що будує організацію». Як завжди: оголошення по мікрофону і ті, хто налаштувались на 2 год аналітичної роботи — починають працювати. Випадкові, не знайомі між собою люди на Сходах.
Отже, фактори, які руйнують організацію:                                                                                                                                Непорозуміння між членами організації, взаємообрази (побутові; фінансові; мовні; релігійні; ідеологічні);  Зневіра «в нас немає сили»; Взаємопоборювання і злість один на одного; Фанатизм; Неосвіченість, відсутність історичної памяті; Відсутність чіткої ієрархії цінностей; Байдужість один до одного; Соромимося\не поважаємо своє; Не визнання, байдужість до внеску іншого; Заздрість; безвідповідальність; відсутність самокритчності; брехня, неправдивість; Невміння взаємодіяти; Стереотипність мислення;
Якщо вказане спробувати осмислити і структурувати, отримаєм таке:                                                                                                   
1. Невпевненість в особистісних позитивних характеристиках;  
2. Невизнання позитивів/потрібності Іншого;  
3. Невміння взаємодіяти.  

Фактори, які сприяють творенню успішної організації. Їх ми шукали як антитези «руйнаторам»:
Щирість /правдивість; патріотизм; вдячність; повага; молитва (визнання потреби Бога); визнання успіхів своїх та іншого; формування та здійснення мети; спільні процеси і спільні дії; створення механізмів добровільного і радісного долучення людей до роботи; далекоглядність, дисципліна і динамізм; дискусійні групи для виявлення проблем, для прийняття рішень, для можливості висловлення.

Рефреном люди називали дві речі: вдячність і повага...
О 18.00 мені на потяг. Прощаюся. З вдячністю і повагою. До тих, хто залишається, до себе, до тих, хто підтримував ці Сходи від прадавніх віків і до нинішніх киян, що приходили, приносили якусь допомогу і щиро просили: «Стойте, только стойте! Иначе в этой стране станет незачем жить!»

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте