Майдан. Кількісний і якісний склад. Суб'єктивний погляд

Загальна кількість людей — ????? Цього не знає ніхто. Одні тут уже 3-й місяць, інші — 2 години, в суботу чи неділю. Найменше людей — вівторок, середа, четвер. Найбільше — субота, неділя.
Чоловіки/Жінки — 90%/10%. Відсоток також нестійкий, на вихідні жінок більшає, може навіть до 30%.
Майновий ценз — від бомжів до власників Land Rover-ів. Від подертих кросівок до норкових шубок.
Освітній рівень — від «0» до академіків. 
Українська/російська мови. Приблизно 70%/30%.
Географія. Якщо враховувати зальотних журналістів і туристів, то тут майже увесь світ. Довелось перетинатися з французами, німцями, іспанцями. Дуже дивує всіх таке: «На Грушевського стріляють, а на Хрещатику працюють ресторани і… банки!!!!» Є Білорусь, Росія, Грузія — це не туристи. Учасники Майдану. 
Географія випадкового намету: Запоріжжя, Вінниця, Кіровоград, Хмельницький, київщина, Волинь, Івано-Франківськ, Львів, Закарпаття.
Пропалі без вісти. Тут сумно. Насправді сумніше, ніж це виглядає із ЗМІ. За моїми підрахунками на кожних 100 учасників приблизно 1-3 людини пропало без вісти. Якщо навіть 1%, то… їх кількість близька до 1000… Люди часто реєструються під вигаданими прізвищами, тому ускладнюється можливість оголосити в розшук. Інколи людей знають лише за іменем, та й то невідомо чи за справжнім.   
Творчість. Людей «пре». Креатив у всьому і всюди.  Листівки, малюнки, комікси. Анекдоти, вірші, пісні. Творчий підхід до побуту і вирішення щоденних питань.
Самоорганізація.  Подекуди викликає щирий захват, подекуди дивує розгулом анархії. Це — ліс, а не асфальтовані доріжки в парку.
Ставлення до влади. Відверто зневажливе. Дивним чином без агресії. Навть в найбільш агресивних. Якась абсолютна впевненість, що їх (влади) уже нема. Вони вже не влада. 
Ставлення до опозиції. Відверто зневажливе. Роздратування. Подекуди є прихильники певних політичних сил: «Я тут стою за Юлю», «Тільки Гриценко наведе порядок», «Кличко — президент», серез звичайних громадян Майдану. Але таких обмаль. Буквально одиниці.
Є ще партійці. Деякі з них на зарплаті. Особливо охорона. Деякі сподіваються зробити кар*єру. Тут передвиборча кампанія в розгарі. Між ними і «просто громадянами» взаємне роздратування. Часто нерозуміння та ігнорування.
Страх. Дуже по-різному. Від спокійної впевненості до істеричної суїцидальності. Від «житиму людиною вільною, в самоповазі і щасті, хай і недовго, але тільки так, а загалом правда обов*язково переможе», до «як так можна жити? Краще вмерти, щоб цього не бачити.»
Світогляд. Від категоричного пацифізму до такої ж категоричної впевненості в необхідності силового протистояння.

4 коментарі

Михайло Шморгун
… Ми сиділи коло буржуйки. Один місцевий депутат топив її. Коло буржуйки тулились хіпстери. Топити вони не вміли і писали щось у ФБ. Я сидів коло чувака одягнутого у військовий бушлат з майорськими погонами. До чувака прийшли російські журналісти. Мені було холодно в руки. хтось з хіпстерів приніс рукавиці. Говорим про Бахтіна.(Думка — я ніколи ні з ким не говорив про Бахтіна, але це Майдан, це і є той самий сумашедший карнавал і тут можна зустріти тих кому Бахтін цікавий). Хіпстер абсолютно бєсполєзна лічность, але те шо він говорить про Бахтіна — нас обєднує. Інтервю у журналіста не складується, пацан в майорському бушлаті несе чуш. Приходять оператори здф (німецького). Просто знімають. На відміну від росіян знімають нашого буковинського місцевого депутата, що топить буржуйки і рубає дрова для них прямо в центрі києва.Він виглядає більш природньо ніж вісімнадцятирічний пацан з майорськими погонами. Виступає ТНМК. Ми не чуємо бо знаходимося позаду сцени. Готуємось до штурму. Штурму нема. Іду спати. Холодно. Не спиться. політики гади і вообще всі гади, але треба їхати коли треба…
Віктор Довганич
Бомжі/академіки =99%/1%
Галина Дичковська
Академіків в суспільстві загалом не більше 1%. А з бомжем я спілкувалась всього з 1. Причому НІХТО не висловлював йому зневаги.
Мала задоволення від спілкування із 6 доцентами, 1 власником заводу, 1 альпіністом, кількома журналістами. І ще з кількома десятками творчих і креативних людей, статус яких не питала. І він мені в принципі не важливий. Важливі люди.
Можливо, Вікторе, ви не знаєте, але бомжі — також люди. Інколи вартує пам*ятати.
Хіпстерів не бачила, може тому, що то не мій сленг, гади мені до лампочки коли роблю те, що маю робити.
Віктор Довганич
Ось ще один бомж

Останній раз відредаговано
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте