Дякую

Ярослава Путько (Лотоцька) 18.04.1924-7.11.2014.

Відходить епоха… На похоронах 91-річної жінки було близько 300 чоловік...
Вона — ровесниця моєї бабусі. З її дітьми я в кумах. Мої діти і її внуки — хресні братики і сестрички (самі собі таку категорію «родинності» вигадали).
До неї приходили, щоб дізнатися як проводити Андріївські вечорниці, як скласти сценарій вертепу, як крутити кривий танець на Великдень, що цікавого можна зробити на Івана Купала.
Попадя. Жодного разу не бачила її в хустині. Ніколи отого псевдо-набожницького, стражденно-«зматкобоженого», завжди весела, жартівлива, усміхнена. Вогонь і вода на Івана Купала — то ніякий не гріх, то наші традиції чистоти і мудрості. Як ото ніби вмиватися чи хліб пекти.  
Направду віруюча.  Любила оповідати: «Греко-католицькому священику (називала ім*я та прізвище і місце, де проживав, але де ж то глузду записати?), який пройшов Сибір і табори, повернувся та підпільно правив, далі періодично переслідуваний міліцією, приснився Сталін. Не просто приснився, попросив, щоб за нього відправив службу.
— За тебе? За Сталіна? Службу? За того, що церкви руйнував, що мене 10 літ по таборах гноїв, що сім*ю мою знищив, що друзів моїх стріляв? За тебе — Службу Божу? НІКОЛИ!
  Сталін приснився вдруге і втретє. Але рішення священика  було тверде — НІКОЛИ!
За тиждень зі Львова з навчань приїхала донька: „Тату, маю до Вас прохання таке. Але ви не гнівайтесь… дуже прошу, не гнівайтесь. Сталін мені снився. Просив, щоби Ви Службу відправили… за нього“.  
Відправив.
»Якби ж ви знали, який Господь милосердний..." 
Моє уявлення про Бога значною мірою сформоване з таких її оповідок. Певно більше, як з катехизмів і філософських рефлексій.

Тверда і принципова. Так, і не інакше. Певно легше було вмерти,  як деколи витримати її  моральну категоричність. Таке покоління. 
— Прошу пана доктора, не можу вмерти, бо не знаю куди мені йти: чи до раю, чи до пекла, чи в чистилище? — кілька днів тому жартувала в реанімації... 
Встигла, обіймаючи старечі плечі, промовити: «Я Вас люблю!»
—  Дякую,- останнє слово, яке від неї почула.
Колись-то казала моєму батькові: «Як я вмру, ти прийдеш і засмієшся! А я встану тай підем!»

На цвинтарі в її рідному селі, в її улюбленій Золотій Липі (Новосілки) було тихо і світло, ніби поприходили всі Ангели небес, а вона встала, тай пішла… з ними…

4 коментарі

Gala Korolyk
я не плачу. я ридаю. нажаль, те поколння вже майже відійшло. Моя бабця теж вмерла і так не вистачає її мудрості, польских словечок, порад і приколів. Хоча в неї озвіти не було, вона таки залишалась наймудрішою, бо «життя прожити-не поле перейти» як казала вона. Сумно. Бо все-одно не встигли багато. Не навчились. Не пам«ятаємо. Бо хто думав записувати. Здавалось, вона буде жити вічно. Стіл; ки всього нагадалось, що безодня в серці… Xrystyna, тримайся, вічна ї пам»ять, царство небесне і нехай з Богом спочиває. Galka ти неперевершина письменниця! публікуйся вже…
Robert Erik
У мене батько був з Новосілки, сам там в дитинстві часто бував…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте