Чому оп-позиція програє. Чому МАЙДАН переМОЖЕ

На якомусь місцевому телеканалі мене запросили прокоментувати ситуацію Майдану. Розмова завершилась запитанням: «Що робити тим, хто, в силу певних причин, не може бути на Майдані?»
Питання застало мене дещо вросполох, тема розмови стосувалася іншого, шпаргалки в кишені не було, тому довелось казати те, що перше прийшло в голову: «Потрібна ПРАВДА. Правда моменту і правда вашого місця. Просто виявляйте правду, ту, що вам доступна на даний момент на вашому місці».
За слова, як відомо, треба відповідати. А за власні рецепти — тим більше. Все, що комусь пропоную, спершу завжди випробовую на собі.
От і зараз довелось усвідомити, що є безліч ПРАВД, про які я тихенько мовчу… Чи то з ліні, чи тому, що «не поймуть», чи «щоб не нашкодити», чи «моє не мелеться», чи «хто ти така»..., чи...

Трішки моєї СУБ'ЄКТИВНОЇ правди. В мене нема жодних доказів. Просто маю право ТАК ДУМАТИ.

Поразка А.Яценюка.

Кілька цитат від А.Я.: «Ми будемо стояти і вимагати»; «Ми європейці. Ми не б'ємо вітрини, не палимо машин, ми НЕ ЗАХОПЛЮЄМО ВЛАДУ».
Шановний пане Арсенію, це — мислення школяра-відмінника в кабінеті директора школи. Але аж ніяк не лідера в екстремальній ситуації. Ви — чудовий інтелектуал, ймовірно — прекрасний виконавець. Але — НЕ СУБ'ЄКТ. 
Ви не приймаєте рішень і навіть не намагаєтесь їх прийняти, НЕ ТВОРИТЕ ВЛАСНОЇ ПОЛІТИЧНОЇ РЕАЛЬНОСТІ. Не берете на себе відповідальності за неї. Чекаєте ДОЗВОЛУ від влади-суб'єкта. Різного роду «рішання», які, без сумніву, є у вашому доробку, стратегічно нічого не змінюють: всі вони в межах легітимації ваших дій домінуючим суб'єктом. Ви не БЕРЕТЕ ВЛАДУ, а чекаєте, що її вам хтось милостиво дасть — вибори, президент, Євросоюз, народ...
Будь-яка протестна дія, проголошена таким лідером (страйк, блокування, мітингування тощо) приречена на провал — вона спрямована не на САМОСТВЕРДЖЕННЯ і САМОТВОРЕННЯ, а на збільшення ваги в ІСНУЮЧІЙ системі координат. Ви ніколи не будете президентом, принцепсом — першим. Тільки другим. Якщо раптом станеться диво і доля закине вас в президентське крісло, за тим кріслом обов'язково проглядатимуться чи то чиїсь коси, чи яскраві зорі, чи...

Підсумуємо:
Слабкі сторони: брак відповідальної суб'єктності. Підгрунтя катастрофічної поразки в ситуації екстремального лідерства. 
Сильні сторони: інтелект, вміння комунікувати, здатність іти на компроміси. Чудовий ресурс для ведення перемовин.

/далі буде/

10 коментарів

Святослав Вишинський
Вам, як авторці з Івано-Франківська, можливо, буде цікаво дізнатись, що в Чернівцях блогерів «ВКурсі» останнім часом недолюблюють в рядах опозиції — за переважно критичне до неї ставлення. Тож після фрази «Поразка А. Яценюка» Вас також запишуть до «провладних» рядів. А якщо серйозно — показова тенденція.
Маріанна Антонюк
Святославе, не вводьте авторку з Івано-Франківська в оману.
1. В Чернівцях ДЕЯКИХ блогерів «Вкурсі» останнім часом НЕ недолюблюють в рядах опозиції «за критичне ставлення», їх дуже навіть долюблюють в рядах влади — за абсолютно лояльне ставлення до влади.
2. «Запис» авторки до «провладних» рядів здійснили саме Ви. Уже наперед звинувативши в такому «записі» опозицію, яка, думаю, про це ні сном, ні духом.

А блог — достойний. Цілком аргументований, з визнанням плюсів поруч з мінусами, з дотепними натяками, а головне — з щирістю. Оця правда — це справді правда (перепрошую за тавтологію), на відміну від тієї, під яку Ви намагаєтеся загримувати «правду» тих блогерів, про яких зауважуєте в коментарі.
Святослав Вишинський
Перепрошую, але лояльних до влади людей майже немає — натомість їх такими називають усі ті, хто вважає себе єдино правильними опозиціонерами. Не варто нагадувати, скільки дивних випадків на цьому грунті було, і як деякі особи систематично прив'язують одне до іншого, в т.ч. в публічному просторі. Я, натомість, можу тільки довести ситуацію до абсурду, тому що виглядає доволі комічно.
Маріанна Антонюк
Ключове слово — «майже».
На жаль, Святославе, Ви очевидно необ'єктивні в конкретному — хоча в загальному видимість об'єктивності зберігається для непосвячених у тонкощі. А щодо комізму… «Над кем смеётесь?..» — далі знаєте. Класика.
Перепрошую пані Галину за флуд. Комічних снів Вам, Святославе :)
Святослав Вишинський
Саме так — ключове. Тоді як останнім часом, якщо пригадуєте, деякі особи не розрізняють імена і навіть погляди, генералізуючи все під словом «блогери» чи навіть назвою всього ресурсу. Не буду нагадувати, скільки разів це лунало у «Facebook», на засіданнях Чернівецького медіа-клубу, в ефірі ТВА і «Virna розмова наживо». Десь завуальовано, десь прямолінійно. Не кажучи про бесіди приватні, до яких апелювати не буду.
Михайло Шморгун
А я б назвав Євромайдан — революцією противсіхів. Ну не те, щоб революцією…
Противсіхи стали суьєктами. Вони її набули через викристалізації їх головної мети (Європейські цінності і рівець життя, зміна влади на користь змінам в державі… і т. д. ).
Програш політиків з опозиції умовний. Бо саме Вони будуть священною жертвою у боротьбі за нову країну для нових людей.
Ви ж не ображаєтесь на свиню, яку через пів-року заріжете?
Олексій Пономаренко
А між тим опозиціонери заявили, що ГО «Майдан» проект влади і це взагалі ніхто і звати їх ніяк. Цікаво було б почути думку того ж таки Кобевка на те, що його ж спонсори сказали, що він проект влади.
Сергій Янушевський
Абсолютно вірно сказано про ОО, вона зараз безініціативна, нажаль. Не формує свого порядку денного, грає не по своїм правилам, бо того хто міг його сформувати свої правила посадили.
Галина Дичковська
Ой, як гарно))) і так серйозно)))
Капосні ж ці журналісти, мають багато очей))):D
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте